Water2

Schoon en gezond water

Goede waterkwaliteit is meer dan een papieren doelstelling: het is van levensbelang! Voor mensen, dieren en planten.

Nederland bungelt in Europa onderaan bij het behalen van de eisen die de Kaderrichtlijn Water stelt aan waterkwaliteit.

Daarnaast zorgen droge periodes voor verdroging van de natuur. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, omdat de hoeveelheid neerslag juist toeneemt. Verdroging komt door de manier waarop we met water omgaan.

Het goede nieuws is dat we dit kunnen veranderen! Belangrijk daarbij is het aanleggen en herstellen van natte natuur. Ook zullen de landbouw en industrie moeten verduurzamen.

Schoon en gezond water

Kaderrichtlijn Water

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht zet alles op alles om de doelstellingen uit de Kaderrichtlijn Water te behalen.

Zorgwekkende stoffen

Het waterschap geeft geen nieuwe vergunningen meer af waarmee bedrijven (potentieel) zeer zorgwekkende stoffen mogen lozen op het oppervlaktewater, in de bodem of in het riool, en bekijkt of al uitgegeven vergunningen ingetrokken kunnen worden. Het waterschap zet zich in voor een landelijk verbod op de productie, het gebruik en de lozing van PFAS.

Medicijnresten en microplastics

Voorkomen is beter dan genezen. Om medicijnresten terug te dringen steunt het waterschap lokale preventieakkoorden.

Verder pleit het waterschap bij het Rijk voor een verbod op plastic in kleding en cosmetica, het terugdringen van plastic verpakkingen en het verminderen van plastic zwerfvuil in het water.

Mest en pesticiden

Door intensieve bemesting van landbouwgrond komen nutriënten en hormonen uit de vee-industrie in het water terecht (bijvoorbeeld via erfafspoeling). Het waterschap gaat er bij het Rijk en de provincie op aandringen dat bemesting wordt teruggedrongen. De controle en handhaving op het gebruik van bestrijdingsmiddelen worden geïntensiveerd.

Rioolwaterzuivering

Rioolwaterzuiveringsinstallaties gaan de uitstoot van twee sterke broeikasgassen, lachgas en methaan, zo snel mogelijk terugdringen. Ook wordt onderzocht hoe het slib op een duurzame manier kan worden verwerkt.

Datacenters

Het waterschap gaat strenge regels opstellen voor het drinkwatergebruik en koelwaterlozingen door datacenters. Gronden in eigendom van het waterschap zullen nooit worden gebruikt voor datacenters.