Bijdrage Algemene Beschou­wingen 2024


Meer actie nodig voor dieren

11 juli 2024

Op 11 juli mocht iedere partij kort spreken over de plannen van het Dagelijks Bestuur. Rick Schellingerhout voerde het woord namens de Partij voor de Dieren. Hieronder staat zijn bijdrage:

Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan de toekomst van ons waterschap. De sfeer is merkbaar verbeterd en er heerst een gevoel van gezamenlijke inzet, ook al hebben we soms verschillende visies op de toekomst. Het was voor ons even wennen om in de coalitie te zitten, maar we zijn heel blij met hoe het nu gaat.

Toch zijn er punten waar we kritisch naar kijken. Als Partij voor de Dieren vinden we het teleurstellend dat onze zes veganistische AB-leden en commissieleden regelmatig niet goed bediend worden bij maaltijden. Dit is niet gastvrij en strookt niet met onze inclusieve waarden. Bovendien werd de regeling 'Carnivoor? Geef het door!' niet goed uitgevoerd, wat resulteerde in een overmaat aan vlees. Een pijnlijk voorbeeld was het afscheid van de vertrekkende secretaris-directeur, waar kippenleed werd geserveerd, terwijl zij vegetariƫr is.

Positief is de toezegging dat het AB betrokken wordt bij het sponsorbeleid. Dit vergroot de transparantie en democratische controle binnen onze organisatie.

De technische sessies en bijpraatmomenten met medewerkers uit de organisatie zijn onmisbaar gebleken. De medewerkers zijn ongelooflijk betrokken en zitten vol kennis en ervaring. Voor de toekomst is het cruciaal dat we de synergie met Gemeente Amsterdam behouden en dat we uitbreiden naar andere gemeenten binnen ons waterschap.

De Partij voor de Dieren wil het initiatief nemen voor een burgerberaad. Ook pleiten we voor de introductie van een 'Spreker voor de Levenden'. Dit kan bijdragen aan een breder draagvlak en een stem geven aan de natuur en dieren in onze besluitvorming.

We kijken uit naar het uitvoeringsprogramma van het coalitieakkoord, dat lang op zich laat wachten. Ook kijken we uit naar de Nota Dierenwelzijn en de vernieuwde Nota Vis, om, zoals in het coalitieakkoord staat, het diervriendelijkste waterschap van Nederland te worden.

We constateren dat op het gebied van handhaving nog te weinig gebeurt. We willen een waterautoriteit zijn. Dat betekent dat we ook moeten laten zien dat we staan waar we voor staan.

Laten we samen werken aan een waterschap dat niet alleen technisch vooruitstrevend is, maar ook ethisch verantwoord en inclusief is voor alle alles wat leeft in ons gebied.

Gerelateerd nieuws

Waterinfiltratie in veenweide niet doordacht

Op veel plekken in het land wordt het waterpeil kunstmatig laag gehouden. Dat is slecht voor het milieu. Vooral in de veenwei...

Lees verder