Betere water­kwa­liteit zonder bomenkap


Goed nieuws voor Amsterdam-Noord

12 februari 2024

Het waterschap en de gemeente gaan de waterkwaliteit in Amsterdam-Noord verbeteren. Dat hebben ze afgesproken in een nieuw watergebiedsplan. Dankzij de Partij voor de Dieren worden daar geen bomen voor gekapt.

De kwaliteit van het water in de Noorder IJpolder en langs de Krasseurstraat (in Tuindorp Oostzaan) is al lang slecht. Dat komt door mest die wordt gebruikt bij voetbalvelden, regenwater van de straat, vervuild water uit een kanaal en ongezuiverd rioolwater uit een overstort. In het oorspronkelijke plan zouden bomen worden gekapt, omdat er dode bladeren in het water vallen.

Maar: de gevolgen van bladeren in het water zijn vrij klein. Bovendien zijn bomen heel belangrijk voor het ecosysteem. Ze bieden een leefomgeving voor dieren, verminderen hittestress en slaan CO2 op. De Partij voor de Dieren wilde daarom geen bomenkap. Als je de waterkwaliteit wil verbeteren, moet dat niet ten koste gaan van de natuur.

Dus hebben we gevraagd om het plan aan te passen. Toen het dagelijks bestuur dat niet wilde, hebben we gedreigd een amendement in te dienen. Dat heeft gelukkig gewerkt. In plaats van bomen te kappen, worden de bladeren vaker uit het water gehaald en wordt er vaker gesnoeid. Zo verbetert de waterkwaliteit én sparen we de natuur.

Gerelateerd nieuws

Tijdelijk ziekteverlof AB-lid

Cynthia stopt tijdelijk als AB-lid in het waterschap. Cynthia kampt helaas met gezondheidsproblemen als gevolg van ziekte. Ze...

Lees verder

Waterschap gaat duidelijker communiceren

Het waterschap gaat duidelijker taal gebruiken. Nu zijn de teksten in plannen, voorstellen en op de website te ingewikkeld. B...

Lees verder