Goed nieuws voor natuur­vrien­delijk onderhoud


Bezui­ni­gingen echt van tafel

10 oktober 2023

Eerder dit jaar heeft het waterschap gestemd over bezuinigingen. Er werd toen ook gesproken over bezuinigingen op natuurvriendelijke oevers en ecologisch onderhoud van waterlopen. Daar zou namelijk tot november geen geld voor zijn. Omdat er ieder najaar onderhoud wordt gepleegd, zou dit slecht uitpakken voor de biodiversiteit.

Wij waren erg kritisch op dit bezuinigingsplan. Daarom hebben we druk uitgeoefend op de bestuurder. Die zei toen dat beide bezuinigingen niet door zouden gaan, als er onverwachts geld beschikbaar zou komen. En dat is precies wat er is gebeurd! In september kwam het goede nieuws. Er komt toch extra geld voor de scholing van toezichthouders. Zo kunnen zij hun collega’s en aannemers van buiten het waterschap beter helpen en controleren om op ecologisch verantwoorde manier onderhoud te plegen.

In november wordt gecontroleerd of alle sloten goed zijn onderhouden, zodat het water makkelijk kan doorstromen (de zogeheten ‘schouw’). Tijdens het onderhoud en tijdens de schouw zal nu rekening wordt gehouden met de biodiversiteit.

Gerelateerd nieuws

Blauwalg in Berlagevijver Hilversum

Er zit blauwalg in de vijver bij de Berlagelaan. Buurtbewoners hebben een melding gedaan bij de gemeente Hilversum, maar die ...

Lees verder

Onderzoek gevolgen klimaatverandering

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) presenteerde op 9 oktober de nieuwe scenario’s voor het klimaat. Ne...

Lees verder