Blauwalg in Berla­ge­vijver Hilversum


Partij voor de Dieren stelt schrif­te­lijke vragen

6 oktober 2023

Er zit blauwalg in de vijver bij de Berlagelaan. Buurtbewoners hebben een melding gedaan bij de gemeente Hilversum, maar die wijst naar het waterschap. Ondertussen blijft de vijver vies. De Partij voor de Dieren heeft daarom vragen gesteld aan het waterschap.

Blauwalg is een bacterie die snel groeit in vervuild water. Het leidt tot stankoverlast, vergiftiging van vissen, en is gevaarlijk voor honden die bij de vijver worden uitgelaten. Al jaren waarschuwen bewoners voor blauwalg. Mogelijk is het riool verkeerd aangesloten, waardoor vies toiletwater rechtstreeks de vijver inspoelt. De gemeente reageert door tijdelijk borden neer te zetten. Maar een duurzame oplossing ontbreekt.

Vanaf 2024 wordt het waterschap verantwoordelijk voor het onderhoud van de vijver. Daarom hebben wij vragen gesteld aan het waterschap. De vragen gaan over de oorzaak van de vervuiling, wie er voor de vijver verantwoordelijk is, hoe we kunnen zorgen dat buurtbewoners niet van het kastje naar de muur worden gestuurd, en op welke manier het waterschap een goede waterkwaliteit gaat garanderen. Je kunt de vragen hier teruglezen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Nationale Kraanwaterdag

Vandaag is het Nationale Kraanwaterdag. Kraanwater is gezond, duurzaam (geen plastic verpakking!) en wordt lokaal geproduceer...

Lees verder

Goed nieuws voor natuurvriendelijk onderhoud

Eerder dit jaar heeft het waterschap gestemd over bezuinigingen. Er werd toen ook gesproken over bezuinigingen op natuurvrien...

Lees verder