Tulpen­manie ook probleem voor het water­schap


Kritiek op gemeente Amsterdam

20 januari 2024

Vandaag viert Amsterdam het begin van het jaarlijkse tulpenseizoen. Een prachtige bloem met een rijke geschiedenis. In de zeventiende eeuw steeg de tulp plots hard in waarde, het gerucht gaat dat men met een bosje tulpen een grachtenpand kon kopen. De manie ging snel voorbij toen de tulp minder waardevol bleek dan gedacht. Ook nu laait er weer discussie op. De Nationale Tulpendag kost de gemeente Amsterdam jaarlijks miljoenen aan subsidie en trekt een enorme stroom toeristen. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen. Niet alleen voor de gemeente, ook voor het waterschap zijn de tulpen een slechte zaak.

De tulp is Nederlands meest geteelde bolbloem. De tulpenteelt beslaat zo’n 14,5 duizend hectare grond, waarvan het grootste deel in Noord-Holland. Dat is helaas geen goed nieuws. De bloem straalt namelijk in de top vijf van gewassen met het meeste gifgebruik: maar liefst 26 kilo pesticiden per hectare. Het gaat dan om meerdere soorten pesticiden. Die hebben als doel om schimmels, planten (‘onkruid’) en dieren (‘ongedierte’) te doden. Maar vaak wordt vergeten dat mensen óók dieren zijn. Langdurige blootstelling aan pesticiden beïnvloedt de gezondheid van mensen. Het vergroot bijvoorbeeld het risico op geboorteafwijkingen en de ziekte van Parkinson.

En daar komt het waterschap in beeld. Blootstelling aan pesticiden verloopt deels via het water. Tulpentelers moeten hun best doen om te voorkomen dat pesticiden in het water belanden, maar slagen daar zelden in. Soms voert een afvoer in een kas ongezuiverd afvalwater naar een slootje, soms spoelt gif van een akker uit naar het grondwater, soms bevat spoelwater nog gifresten die in het riool worden geloosd, enzovoort. Het waterschap mag die troep vervolgens uit het water halen. Meestal is het kwaad dan al geschied: het gif belandt in het milieu. Sommige wateren kunnen wel gezuiverd worden, maar dat is niet gratis. Burgers en bedrijven in ons waterschap betalen dit jaar meer dan €146 miljoen aan de zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing. Als er minder gif in het water zou belanden, dan zou dat bedrag omlaag kunnen.

Het is dus een raadsel waarom de gemeente Amsterdam subsidie blijft geven aan de Nationale Tulpendag. De tulpen verwelken al binnen een paar weken, terwijl de gevolgen voor de waterkwaliteit langdurig zijn. Er zijn zo veel mooie alternatieven! Stel je voor dat we die subsidie zouden besteden aan meer groen, aan bomen of aan een voedselbos. Daar zou de stad veel langer van kunnen genieten. En voor degenen die toch echt een tulp willen: er bestaan ook biologische bollen. Plant deze eens in een pot op het balkon of in een grasveldje naast je huis. Wilde tulpen komen ieder jaar weer op, zodat je er nog jarenlang plezier van hebt.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Openbaar subsidieregister

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft verschillende subsidiepotten. De Subsidie voor bodem en water is voor boeren die wille...

Lees verder

Tijdelijk ziekteverlof AB-lid

Cynthia stopt tijdelijk als AB-lid in het waterschap. Cynthia kampt helaas met gezondheidsproblemen als gevolg van ziekte. Ze...

Lees verder