Water­schap AGV spreekt zich uit tegen TTIP


12 februari 2016

De Europese Unie is druk in onderhandeling met de Verenigde Staten over 'TTIP', het Transatlantic Trade and Investment Partnership. Als gevolg van dit verdrag zullen buitenlandse bedrijven allerlei regelgeving betreffende sociaal, gezondheid, voedsel, milieu, dierenwelzijn of technologie kunnen negeren.

Multinationals kunnen als dit verdrag wordt aangenomen zelfs gemeentelijk- en overheidsbeleid wijzigen. Multinationals die naar eigen zeggen last hebben van nieuwe regels die mens, dier, natuur of milieu beschermen, krijgen het recht om via een private rechtbank miljoenenclaims bij een land neer te leggen. De vrijhandelsverdragen vormen daarom een bedreiging voor de democratie.

De Partij voor de Dieren fractie heeft samen met PvdA, Water Natuurlijk, De Groenen en Fractie Natuurterreinen een motie ingediend waarin het Dagelijks Bestuur gevraagd wordt zich actief tegen dit verdrag uit te spreken naar de Nederlandse regering en het Europees Parlement. De motie is met grote meerderheid aangenomen en daarmee geeft het Algemeen Bestuur van het waterschap net als vele provincies, gemeenten en andere organisaties een stevig signaal af tegen instemming met TTIP. Amstel, Gooi en Vecht is daarmee het eerste waterschap dat zich uitspreekt tegen TTIP.

Een tweede motie tegen CETA, een gelijkwaardig verdrag maar dan met Canada, verkreeg niet voldoende steun.

Gerelateerd nieuws

Zonnepanelen Horstermeer in zicht

In de laatste bestuursvergadering van 2015 van het Algemeen Bestuur heeft het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een mooie stap...

Lees verder

Excursie Amstel, Gooi & Vecht

Vrijdag 26 augustus hebben een aantal geïnteresseerde Partij voor de Dieren leden deelgenomen aan een bijeenkomst georganisee...

Lees verder