Aquathermie uit de Sloterplas
Gevolgen voor het leven onder water?
De Partij voor de Dieren heeft maandag de Sloterplas in Amsterdam bezocht. Het water in de Sloterplas wordt in de zomer warm en in de winter koud. Daarom doet het waterschap nu een proef, om te kijken of dit water gebruikt kan worden om energie te besparen.
Met de proefopstelling wordt in de zomer de warmte uit het warme water opgeslagen in de bodem. In de winter kan die warmte dan omhoog worden gepompt, richting een warmtenet. Zo kunnen huizen of kantoren worden verwarmd. In de winter werkt het precies andersom. Dan wordt koud water in de bodem opgeslagen, wat in de zomer kan worden opgepompt voor verkoeling. Deze techniek heet aquathermie.
De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat aquathermie geen negatieve gevolgen heeft voor dieren of voor het milieu. Grotere dieren (zoals vissen) en planten komen gelukkig niet door de filters in de installatie. Maar kleinere organismen (zoals plankton) komen daar wel door. Deze organismen zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar spelen een belangrijke rol voor het ecosysteem in de Sloterplas. Daarnaast kan aquathermie gepaard gaan met een lagere watertemperatuur. Daarom wordt nu onderzocht op welke manier aquathermie kan worden benut zonder dat het negatieve ecologische effecten heeft.
Als er geen negatieve ecologisch effecten zijn, dan is aquathermie een écht duurzame bron van energie. Er wordt namelijk niets voor verbrand (geen kolen, geen gas, geen biomassa) en er ontstaat geen hinder voor dieren en planten. Behalve bij de Sloterplas, is het waterschap betrokken bij aquathermie op andere plekken. De Partij voor de Dieren zal erop toezien dat dit op een ecologisch verantwoorde manier gebeurt.
Rutger (links) en Kitty bezoeken de proefopstelling van aquathermie bij de Sloterplas.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Partij voor de Dieren voor het eerst in het Dagelijks Bestuur
Voor het eerst levert de Partij voor de Dieren een Dagelijks Bestuurder in het waterschap. Jennifer Bloemberg is als Dageli...
Lees verderNationale Kraanwaterdag
Vandaag is het Nationale Kraanwaterdag. Kraanwater is gezond, duurzaam (geen plastic verpakking!) en wordt lokaal geproduceer...
Lees verder