Nationale Kraan­wa­terdag


Schrif­te­lijke vragen in 16 water­schappen

27 september 2023

Vandaag is het Nationale Kraanwaterdag. Kraanwater is gezond, duurzaam (geen plastic verpakking!) en wordt lokaal geproduceerd. Voor veel mensen is kraanwater de belangrijkste bron van vocht.
Daarom staan we vandaag stil bij ons kraanwater.

Nederland heeft een lange tijd goed kraanwater gehad, ook in vergelijking met andere landen. Helaas is het onzeker of dat zo zal blijven. Er is een steeds groter risico op vervuiling. Vanuit de landbouw komen mest, pesticiden en antibioticaresten in het water. En vanuit de industrie (micro)plastics, PFAS en andere niet-afbreekbare stoffen. Het wordt daardoor steeds moeilijker om te zorgen voor schoon drinkwater.

De Partij voor de Dieren maakt zich hier ernstige zorgen over. Het is van levensbelang dat de Nederlandse bevolking erop kan vertrouwen dat schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt. Ook toekomstige generaties moeten daarop kunnen vertrouwen.

Daarom hebben wij schriftelijke vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Onze partijgenoten in andere waterschappen en provincies hebben ook vragen gesteld. Door samen op te trekken, willen zo veel mogelijk aandacht vragen voor de kwaliteit van het drinkwater.

Onze vragen gaan met name over het advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Die stelt dat, als we schoon drinkwater willen garanderen, we veel strengere regels moeten opstellen voor onze omgang met oppervlaktewater en grondwater. Bijvoorbeeld door het lozen van giftige stoffen te verbieden, door minder dieren in de intensieve veehouderij te houden en door zuiniger te zijn met het waterverbruik. Met onze vragen willen wij te weten komen of de waterschappen wel genoeg doen om de kwaliteit van het drinkwater te beschermen. En willen we de waterschappen ertoe zetten concrete acties te ondernemen.

De schriftelijke vragen zijn vandaag, op 27 september, ingediend. We houden jullie op de hoogte van de antwoorden en vervolgstappen.

Gerelateerd nieuws

Aquathermie uit de Sloterplas

De Partij voor de Dieren heeft maandag de Sloterplas in Amsterdam bezocht. Het water in de Sloterplas wordt in de zomer warm ...

Lees verder

Blauwalg in Berlagevijver Hilversum

Er zit blauwalg in de vijver bij de Berlagelaan. Buurtbewoners hebben een melding gedaan bij de gemeente Hilversum, maar die ...

Lees verder