Strijd met het water­schap over het behoud van oude knotbomen aan de dijk langs de Vecht.


Dilemma onder­houds­werk­zaam­heden vs. biodi­ver­siteit.

13 juni 2021

In de Gooi en Eemlander van 12 april staat een artikel over de strijd uit Nederhorst den Berg met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht over het weghalen van oude bomen en struiken op de dijk langs de Vecht.

Het waterschap geeft aan dat i.v.m. het veiligheidsoogpunt geen hoge bomen zijn toe gestaan op en langs dijken, vanwege de schade die kan ontstaan aan de dijk als bomen omwaaien bij een storm. Echter, vanuit biodiversiteitsherstel oogpunt kunnen dijken dienen als ecologische verbindingszones. Het niet of minder weghalen bij onderhoudswerkzaamheden kunnen een belangrijk bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

Vraag en antwoorden zijn te vinden op de website

Hier speelt het dilemma onderhoudswerkzaamheden ten opzichte van biodiversiteit. Ook is dit een voorbeeld van een overheid gefinancierd door belastinggeld procedeert, een particulier op kosten jaagt en zo dwingt tot het kappen van oude bomen.

Vraag en antwoorden zijn te vinden op de website
Uit de beantwoording lijkt het erop dat het waterschapsbestuur biodiversiteit alleen wil herstellen door een kruidenmengsel op een dijk en niet d.m.v. het behouden van oude bomen, want daar zouden dan zeldzame soort te veel profijt van kunnen hebben en zijn daarna te lastig te verwijderen.

Hier zou de bewijst last moeten worden omgedraaid. Laat het waterschap maar aantonen dat dat de bomen een probleem geven voor de
veiligheid omdat ze niet op de dijk zouden kunnen kijken. Tip voor de handhaver kom terug in de winter!