Zes weken na de verkie­zingen….


Update over de onder­han­de­lingen

1 mei 2023

Ruim 6 weken geleden, op 15 maart 2023, waren er verkiezingen voor het waterschap. De Partij voor de Dieren werd daarbij de derde partij! Dat betekent dat we veel invloed hebben. Dat kan ofwel vanuit de oppositie ofwel vanuit de coalitie.

De grootste partij is nu de PvdA. Zij leiden de onderhandelingen om een coalitie te vormen. In april is er begonnen met de ‘verkenning’. Tijdens de verkenning vertellen de partijen wat zij belangrijk vinden, welke overeenkomsten er zijn en waar partijen anders tegenaan kijken. Het bleek dat veel partijen graag met de Partij voor de Dieren willen samenwerken. De verkenner heeft daarom voorgesteld dat de PvdA, Water Natuurlijk (een verbond tussen D66, GroenLinks en Volt), de Partij voor de Dieren, en Ongebouwd (geborgde zetels van agrariërs) met elkaar gaan onderhandelen.

Op dit moment zijn we aan het onderhandelen. Dat is voor ons heel spannend, omdat de Partij voor de Dieren nog niet eerder heeft meegedaan aan een coalitie in een waterschap. We stellen onszelf steeds twee vragen: 'worden de belangen van dieren goed vertegenwoordigd?' en 'wat levert het op om door te gaan?'. Wij doen ons best om andere partijen te overtuigen van het belang van dierenwelzijn. Soms gebruiken we daarom niet altijd de allerscherpste formulering die leden van ons gewend zijn. Maar uiteindelijk gaan we alleen de coalitie in als we op die manier meer kunnen bereiken.

Wij proberen de andere partijen te overtuigen van de belangen van vissen, bevers, muskusratten en rivierkreeften. Daarom zetten we ons in voor schoon water en een natuurlijke leefomgeving. Ook willen we een Nota Dierenwelzijn opstellen. We doen hier hard ons best voor! Pas later zal duidelijk worden hoe de onderhandelingen uitpakken. Kortom, houd de website in de gaten. Bedankt voor jullie geduld en vertrouwen.

Gerelateerd nieuws

(Her)opening gemaal Petronella

Op woensdag 5 april werd het gemaal ‘Petronella’ opnieuw geopend. Dit gemaal werd al in 1885 gebouwd en heeft een bijzondere ...

Lees verder

Benoeming commissieleden

Bram Hogendoorn en Suzanne Pletting zijn benoemd tot commissielid bij waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Bram op 19 april en S...

Lees verder