Schriftelijke vragen over betalingsverkeer
Indiendatum: 3 sep. 2024
Aanleiding
Er is steeds meer aandacht voor de rol van banken in de klimaatcrisis. Banken beheren enorme beleggingsportefeuilles, waardoor zij een bepalende rol spelen voor het klimaat. Om die reden hebben o.a. de gemeente Amsterdam en Stichting Waternet een paar jaar geleden besloten om van huisbank te veranderen.
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht bankiert voornamelijk bij de Nederlandse Waterschapsbank (NWB). De NWB is de sectorbank van de waterschappen, die een zeer goede rating heeft en zich richt op duurzaam waterbeheer. Daardoor kan het waterschap gunstig leningen aangaan met een positieve impact. Bovendien is het waterschap aandeelhouder van de NWB, waardoor dividenden weer aan het waterschap ten goede komen.
Alleen het iDeal-betalingsverkeer loopt niet via de NWB, omdat zij dat in het verleden nog niet aanboden. Het waterschap neemt daarom iDeal af bij ING.[1] ING heeft het minst duurzame investeringsbeleid van alle Nederlandse banken.[2] De bank belegt jaarlijks miljarden in fossiele brandstoffen en verergert daarmee de klimaatcrisis.[3] Dat komt terug in zijn imago: burgers zien ING als een van de minst duurzame banken.[4] Mogelijk schenden de beleggingen van ING zelfs de mensenrechten. Juristen bereiden daarom een rechtszaak tegen de bank voor.[5]
Ondertussen wordt het waterschap geconfronteerd met klimaatverandering. Langere periodes van droogte en hoosbuien vormen een risico voor het waterbeheer. Dat werd vorig jaar pijnlijk duidelijk: 2023 was het droogste jaar (vooral mei en juni) én het natste jaar nooit (oktober t/m december). Daardoor worden we gedwongen om steeds meer maatregelen te nemen en vragen we van onze inwoners ‘waterbewustzijn’.
In deze context wil de Partij voor de Dieren schriftelijke vragen stellen over de betrekkingen met ING. Ook denken wij graag mee over een alternatief.
Vragen
- Is het DB het met ons eens dat de beleggingsactiviteiten van ING op gespannen voet staan met de belangen van het waterschap?
- Inmiddels biedt NWB wel iDeal aan. Zij doen dat tegen dezelfde kosten als ING en bieden ondersteuning bij de overstap.[1] Hoe staat het DB tegenover een overstap van ING naar NWB?
- Een overstap kan in principe snel worden geregeld. De huidige iDeal-overeenkomst met ING kan iedere maand kosteloos worden opgezegd en een nieuwe overeenkomst mag enkelvoudig onderhands worden gegund aan de NWB.[1] Helaas zijn er nog achterstanden bij de aanslag en inning van belastingen. Wij begrijpen daarom dat het niet opportuun is om nu van dienstverlener te wisselen. Op welke termijn denkt het DB een overstap te kunnen realiseren?
- Op dit moment wordt het AB niet betrokken bij de keuze voor een huisbankier. Wel komt er binnenkort een nieuwe Nota Financieel Beleid. Dat lijkt ons een mooi moment om beleidskaders mee te geven. Zo kan worden bepaald dat bij de keuze voor financiële dienstverlening voorrang wordt verleen aan partijen die positief (of in elk geval niet negatief) bijdragen aan de ERAm-doelen van het waterschap, zoals overstromingen voorkomen, waterschaarste voorkomen, zorg voor het grondwater, goede waterkwaliteit, hoge biodiversiteit, dierenwelzijn en circulair grondstoffengebruik. Kan het DB dit meenemen in het bestuursvoorstel voor de Nota Financieel Beleid?
Bronvermelding:
[1] Zie onze technische vragen en de beantwoording daarvan.
[2] Eerlijke Geldwijzer (2023). Beleidsbeoordeling Nederlandse banken 19e update. https://www.eerlijkegeldwijzer.nl/media/0awim4yh/19e-actualisering-beleid-banken-mei-2023.docx.
[3] Banking on Climate Chaos (2023). Fossil fuel finance report 2023. https://www.bankingonclimatechaos.org/wp-content/uploads/2023/08/BOCC_2023_vF.pdf.
[4] Sustainable Brands Index (2023). Official report 2023. https://www.rankingthebrands.com/PDF/Sustainable%20Brand%20Index%20Netherlands%202023.pdf.
[5] Milieudefensie (2024). Wij brengen ING voor de rechter in baanbrekende nieuwe klimaatzaak. https://milieudefensie.nl/actueel/wij-brengen-ing-voor-de-rechter-in-een-baanbrekende-nieuwe-klimaatzaak.
Indiendatum:
3 sep. 2024
Antwoorddatum: 4 okt. 2024
Vragen
1. Is het DB het met ons eens dat de beleggingsactiviteiten van ING op gespannen voet staan met de belangen van het waterschap?
Antwoord: Het Dagelijks bestuur is van mening dat beleggingsactiviteiten die bijdragen aan klimaatverandering niet in het belang van onze samenleving zijn.
2. Inmiddels biedt NWB wel iDeal aan. Zij doen dat tegen dezelfde kosten als ING en bieden ondersteuning bij de overstap. Hoe staat het DB tegenover een overstap van ING naar NWB?
Antwoord: Het DB staat positief tegenover het betrekken van duurzaamheidsdoelen bij de actualisatie van het inkoopbeleid. Het DB staat positief tegenover een overstap, mits hieruit geen grote beperkingen voortvloeien voor de betalingsmogelijkheden van belastingplichtigen en andere debiteuren van het waterschap.
3. Een overstap kan in principe snel worden geregeld. De huidige iDeal-overeenkomst met ING kan iedere maand kosteloos worden opgezegd en een nieuwe overeenkomst mag enkelvoudig onderhands worden gegund aan de NWB. Helaas zijn er nog achterstanden bij de aanslag en inning van belastingen. Wij begrijpen daarom dat het niet opportuun is om nu van dienstverlener te wisselen. Op welke termijn denkt het DB een overstap te kunnen realiseren?
Antwoord: De overstap zelf kan snel geregeld worden, maar de Ideal-koppeling in de online omgeving die nu van ING is, moet dan omgebouwd worden.
Dit jaar lopen we de achterstand in de heffing in. Volgens de planning zal de
achterstand in de inning in de loop van 2025 ingehaald worden. Hierna, met 1 januari 2026 als meest logische datum tegen de achtergrond van de start van de nieuwe organisatie en samenloop met belastingjaar, zou een geschikt moment zijn om over te stappen. In de tussentijd zullen we met de NWB nagaan wat de praktische implicaties zijn van een overstap is.
4. Op dit moment wordt het AB niet betrokken bij de keuze voor een huisbankier. Wel komt er binnenkort een nieuwe Nota Financieel Beleid. Dat lijkt ons een mooi moment om beleidskaders mee te geven. Zo kan worden bepaald dat bij de keuze voor financiële dienstverlening voorrang wordt verleen aan partijen die positief (of in elk geval niet negatief) bijdragen aan de ERAm-doelen van het waterschap, zoals overstromingen voorkomen, waterschaarste voorkomen, zorg voor het grondwater, goede waterkwaliteit, hoge biodiversiteit, dierenwelzijn en circulair grondstoffengebruik. Kan het DB dit meenemen in het bestuursvoorstel voor de Nota Financieel Beleid?
Antwoord: De actualisatie van het financieel beleid strekt zich in eerste instantie nog niet uit tot het financieringsbeleid. Dat zal in 2025 volgen. Criteria voor de selectie en gunning van het huisbankierschap worden het meest concreet in het inkoopplan voor de aanbesteding. Inhoudelijke kaders voor die criteria zijn mee te nemen in de actualisatie van het inkoopbeleid, dat in voorbereiding is.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen over belastingen
Lees verderSchriftelijke vragen over pacht
Lees verder